Waarom moet ik bloemen schuin afsnijden?

Vraag je aan een bloemist hoe je het boeket bloemen verzorgen moet, dan zeggen ze steevast: Schuin afsnijden en op schoon water. Ook in de vele documentatie die op websites over bloemen bezorgen te vinden is, staat dat je de bloemstengels schuin af moet snijden. Maar waarom is dit eigenlijk?

In de natuur groeien bloemen aan planten of stengels met een wortelgestel. Via deze wortels nemen ze water en voedingsstoffen op uit de bodem. Een boeket bloemen dat je thuis in een vaas zet, heeft geen wortels om water en voeding op te nemen. Deze bloemen worden speciaal gekweekt en worden ook wel snijbloemen genoemd. Een snijbloem die op een vaas staat, zal haar water en voeding direct via de steel op moeten nemen. Het is dus belangrijk dat deze wateropname voor de bloem zo makkelijk mogelijk gaat.

In een bloemstengel lopen allemaal kanaaltjes die het water via de stengel naar de bloem vervoeren. Als je een bloemstengel kneust of plet, dan knijp je deze kanaaltjes dicht en kan ze niet voldoende water opnemen. Ze gaat slap hangen en verwelkt. Zorg er dus voor dat de kanaaltjes zo min mogelijk gekneusd worden. Gebruik daarom altijd een scherp mes om de stengels af te snijden.

Als je met een scherp mes de stengel afsnijdt, dan maak je een oppervlakte zo groot als de stengeldikte om water op te nemen. Als je de stengel schuin afsnijdt, dan maak je een oppervlakte dat groter is. Hoe groter het oppervlakte van de kanaaltjes, hoe makkelijker de bloem water en voeding op kan nemen en hoe langer ze mooi blijft.

Altijd met een scherp mes schuin afsnijden dus.